Bakan Şimşek İstedi, 'Malatyalı' Geldi

Yeni kabinenin kurulmasıyla birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığının başına Mehmet Şimşek getirilmişti. Kendi ekibini kuracak olan Mehmet Şimşek’in de Merkez Bankası için önerdiği isim ABD’de ‘Müthiş Türk Kızı’ olarak nitelendirilen Prof. Dr. Hafize Gaye Erkan oldu. Dün 6 Haziran’da ailesiyle birlikte Türkiye’ye gelen Hafize Gaye Erkan Bakan Şimşek’le bir görüşme gerçekleştirdi. Prof. Erkan, Merkez Bankası’nın başına getirilirse Merkez bankasının ilk kadın başkanı olacak.

Ülke medyasında önemli yer bulan Hafize Gaye Erkan’ın aslen Malatyalı olduğu öğrenildi. 1982 yılında İstanbul’da doğan Erkan’ın Merkez Bankası’nın başına getirilmesi Malatyalılar tarafından , “Malatyalı bakan kabineye girmedi ama Merkez Bankasının başına hemşerimiz getirildi” şeklinde değerlendirildi.

Bakan Şimşek’in A Takımında olması beklenen Malatyalı Hafize Gaye Erkan’ın biyografisi ve göz dolduran kariyeri ise şöyle: Evli ve kısa süre önce anne olan Erkan, mühendis olan babası ile matematik ve fizik öğretmeni olan annesi, onu sayısal zihniyetini geliştirecek okullara yönlendirdi. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu ve üniversiteye giriş sınavında 26’ıncı olarak 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü kazandı. 2001 yılında bölümünü birincilikle tamamladı.AMERİKA’NIN EN GENÇ FİNANS PROFESÖRÜ

Üniversite sonrasında Princeton Üniversitesi'ne kabul edilerek yurt dışına taşındı. Princeton'da "Operasyon Araştırmaları ve Finansal Mühendislik" alanında doktora yaptı. Erkan, 2 yıl süren ve 12 dersten oluşan doktora programını bir yılda tamamladı ve Princeton Üniversitesinin 276 yıllık tarihinde programı bir yılda bitiren ilk öğrenci olma başarısını gösterdi. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en genç finans profesörü unvanını kazandı. Princeton Üniversitesi daha sonra doktora derecesi için gerekli minimum çalışma süresini bir yıl olarak değiştirdi. Daha sonra Harvard Business School'da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesinde liderlik üzerine iki eğitim programını daha tamamladı.Sektöre Princeton'daki eğitimini tamamlamasının ardından, aldığı teklif üzerine 2005 yılında Goldman Sachs'da başladı. Burada yaklaşık 9 yıl çalıştı Finansal Kuruluşlar Grubu Analitik ve Stratejiler Bölüm Başkanı olarak görev aldı. 2014'te First Republic Bank'ta baş yatırım sorumlusu olarak çalışmaya başladı. 2019 yılında yönetim kurulu başkanı olarak August-de Wilde'nin yerini aldı. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki mortgage krizinin ardından, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) 2009 yılında First Republic Bank'ın mali kontrolüne müdahale etti. 1 Mayıs 2023'te ise First Republic Bank FDIC tarafından devralındı ve yılın üçüncü büyük banka iflasında JPMorgan'a satıldı. Erkan, bankada başarılı bir kariyere imza attı ve bankanın fonlarının yaklaşık 10 kata kadar büyümesinde rol oynadı.

Erkan ayrıca ABD merkezli mücevher şirketi Tiffany & Co.'da iki yıl yönetim kurulu üyeliği yaptı, halen küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan'da yönetim kurulu üyesi olarak yer almaktadır. Gaye Erkan ayrıca Dünya gazetesinin ekonomi alanında köşe yazarlığı yapmaktadır.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler