Çiftçi Borcunu Ödeyemeyecek Durumda

Akçadağlı kayısı üreticileri, zirai dondan sonra, geçtiğimiz haftalarda yaşanan dolu yağışı ile ilçede kayısıda zararın katlandığını, çiftçinin mahsul alamayacağını ve bu nedenle de borçlarını ödeyemeyeceğini ifade ederek destek istedi. Akçadağ’da kayısı üreticileri, ziraat odaları temsilcileri, muhtarlar bir araya gelerek kayısı üreticisinin sorun ve sıkıntılarını gündeme taşıdılar.

Akçadağlı kayısı üreticisi Akçadağ bölgemizde yüzde 80 bir zarar durumu var.  Bu sadece don hasarı değil, don sonrasında dolu hasarı da var.  1300 rakımın üzerinde meyve var ancak daha sonraki yaşanan dolu olayı yüksek yerleri de vurdu.” diyerek alan bazlı destek istedi. “İYİ TARIM UYGULAMALARI YAPILAMIYOR”
Üreticiler adına bir açıklama yapan Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Mehmet İnal;  “Şu anda dünyada kayısı merkezi dediğimiz Malatya, Malatya’da da en çok kayısının olduğu Akçadağ ilçesinde çiftçi arkadaşlarımızla toplanmış bulunuyoruz.  Burada bulunan arkadaşlarımız  yönetim kurulu üyesi olsa da hepimiz burada çiftçiyiz. Yakın bir zamanda don afeti ve arkasından dolu afetine maruz kaldık.  Çiftçilerimizin 2021 ve 2022 yılında yaşadığı don olayından dolayı çiftçilerimizin mağduriyetini dile getirmek istiyoruz. İki yıl içeresinde uygulama fiyatlarının düşürülmesi, iyi tarım uygulamalara verilen desteklerin düşürülmesi, organik tarım desteklerinin düşürülmesi nedeniyle iyi tarım uygulamaları yapılamamaktadır. Ardından 2021 yılında yaşanan don olayı,  yine 2022 yılında yaşanan don ve dolu olayının ardından çiftçilerimiz artan girdi maliyetlerinin yükselişi ile ilgili olarak çiftçilerimiz şu anda zor durumdadır. Mazot, gübre ilaç vs..  girdilerden dolayı çiftçilerimiz tamamen zor durumda kalmaktadır.” dedi.  
“KREDİLER ÖTELENSİN”
Çiftçinin bankaya olan borcunun fazla olduğunu ve bu anlamda destek beklediklerini işaret eden İnal: “Burada Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Özel Bankalar ve ilaç satıcılarına çiftçilerimiz borçlanmış durumdalar. 2 yıldır ürün olmaması sebebiyle borç ertelense dahi çiftçilerimiz bu borcu ödeyecek durumda değiller. Burada Devletimizin yapacağı kredi faizlerinin, ertelenmesi, bütün devlet ve özel bankaların bu işe dahil edilmesi gerekmektedir. Şayet bunlar yapılmadığı takdirde çiftçi tarlasını, traktörünü satacak kadar bir çıkmaza girmiş durumdadır. Bu duruma en kısa sürede bir el atılması gerekmektedir. Bizim buradaki taleplerimiz, bütün Malatya Milletvekillerimizin bu konuyla ilgilenmesidir. Bunun muhalefeti, iktidarı yoktur. Buradaki yaşanan olay bütün çiftçilerimizin ekmek meselesidir.  Konu ekmek meselesi olunca burada parti gözetilmez. Çünkü bütün çiftçilerimiz aynı sıkıntıyı yaşamaktadırlar. Hepimiz aynı gemideyiz. Milletvekillerimizin birlikte bir önerge verip çiftçilerimizin sıkıntılarının giderilmesi hususunda mecliste bu konuyu dile getirmeleri gerekmektedir. Şayet bu da olmadığı takdirde Sayın Cumhurbaşkanımızın konuya el attığı takdirde bu konunun çözüleceğini ve çiftçimizin mağdur olmayacağını düşünüyoruz.” dedi.  
“TARSİM PRİMLERİ YÜKSEK”
Konuşmasının sonunda TARSİM primlerine değinen İnal;“Ayrıca bir TARSİM olayı var. TARSİM şu anda primleri yükselttiği için çiftçilerimiz yüzde 25 civarına poliçe yaptılar. Bunun da yüzde 8’i dolu ile alakalı. Kalan yüzde 17 si yeterli değil. TARSİM  bu işlemi yeniden düzenleyerek çiftçimizin mağduriyetini  gidermelidir. Bu düzenlemenin en kısa zamanda yapılması gerekmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın konuya el atması halinde çiftimizin bu sorunlarının kısa sürede çözüme kavuşacağını ve çiftçimizin mağduriyetini giderileceğini umut ediyoruz. TARSİM primleri de şu an yüksek durumda. Planlama ve birtakım yeni uygulamalar var. Kaysının maliyeti yüksek, ama yaş kaysının fiyatı düşük gösteriliyor. Yaş kaysının kilosu 6 lira olarak gösteriliyor. Bu da çiftçinin zararına bir durum oluyor. Poliçeler yapılmaya başlandığında böyle belirlendi. Çiftçiye 24 lira veriliyor. Sigorta yaptıranlar primlerin yüksek olması nedeniyle de yetiştirici sigorta yaptıramıyor. Son dolu olayı ile ilgili olarak İlçe Tarım Müdürlüğünün yapmış olduğu bir çalışma var. Ancak rakam açıklanmış değil. Bizim gözlemlerimize göre de Akçadağ bölgemizde yüzde 80 bir zarar durumu var.  Bu sadece don hasarı değil, don sonrasında dolu hasarı da var.  1300 rakımın üzerinde meyve var ancak daha sonraki yaşanan dolu olayı yüksek yerleri de vurdu.” İfadelerinde bulundu.

Etiketler : ,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler