ÇOCUKLAR, SÜREKLİ OLARAK HAK İHLALLERİNE MARUZ KALIYOR

İnsan Hakları Derneği Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Öztürkoğlu; 20 Kasım Çocuk hakları sözleşmesi günü vesilesiyle açıklama yaptı.

 Öztürkoğlu; Çocuklara yönelik cinsel istismar, çocuk işçi sorunları olmak üzere bir çok sıkıntının artarak devam ettiğini ifade etti. 
İHD Malatya Şubesi tarafından Malatya Kız meslek lisesi önünde, çocuk hakları ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya birçok STK'da destek verdi.
İnsan Hakları Derneği Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Öztürkoğlu yaptığı açıklamada, çocuklara yönelik hak ihlalleri ve taleplerini dile getirerek şunları söyledi; "20 Kasım, Türkiye’nin taraf olduğu Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin 30. Yılı. Birleşmiş Milletler tarafından 1989 yılında oluşturulan Sözleşme, halen dünya genelinde en çok sayıda ülke tarafından kabul edilen insan hakları belgesi olma özelliğini taşıyor. 197 devletin imzaladığı ve çocuk hakları konusunda yükümlülük altına girmeyi taahhüt ettiği belge, çocuklar için daha iyi bir dünya çabasına umut ve ilham vermeye devam ediyor.  Ancak 30 yıldır yaşananlar gösteriyor ki dünya genelinde çocuklar çeşitli biçimlerde ayırımcılığa maruz bırakılıyor, yaşama, gelişme ve katılım hakları önündeki engeller devam ediyor. Çocuklara öncelik verilmesi ve zarar görmemelerini sağlayacak yaklaşım ve düzenlemelerden kaçınılıyor. Yaşanan eşitsizlikler, çocukların hak ihlallerine neden oluyor. Çocukların insan haklarını tehdit eden sorunlar ise taraf devletlerin önceliği haline gelmiyor. Türkiye, çocuk haklarına öncelik vereceği  Sözleşmeyi 1990’da imzaladı, 1994'te onayladı ve 1995 yılında Resmi Gazete’de yayımlayarak ilan etti. Buna rağmen Türkiye’de pek çok çocuk, pek çok şekilde hak ihlaline maruz bırakıldı, bırakılıyor. İhlallerin bir daha tekrarlanmamasına yönelik yapılanlar da kapsayıcı değil. Eğitim alanında ayırımcı ve asimilasyoncu uygulamalar devam ediyor. “Anadilinde eğitim” konusunda  atılan adımların yetersizliği devam ediyor. Şiddetin farklı türlerine maruz bırakılan kız ve oğlan çocukları, daha birkaç gün önce veliler tarafından yuhalatılan otizmli çocuklar bunlardan sadece bazıları… Çocuğa özgü bir adalet  sisteminden bahsetmek giderek zorlaşıyor… Çocuğa özgü adalet için özgürlüğün kısıtlanmasının son çare olması, 743’ü anneleriyle birlikte cezaevlerinde kalmak zorunda olan çocuklar toplamda 3 bin çocuk cezaevlerinde yaşamaya devam ediyor . Çocuk İşçiliği ile Mücadele Eylem Planları hazırlanmasına rağmen, pek çok çocuk ağır ve kayıt dışı işlerde çalıştırılmaya devam ediliyor. Çocukların cinsel istismara maruz bırakılmaları meşrulaştırılıyor. Failler korunuyor, erken yaşta evliliklere izin verilmesi ve önünün açılması ile meşrulaştırılıyor. Çocuk Haklarına dair Sözleşmenin 30. yılında başta Türkiye olmak üzere her bir taraf devlete sözleşmenin temel ilkelerini ısrarla hatırlatırız ki;
1. Çocuk hakları tüm çocuklar içindir. Çocuklar arasında ayırımcılık yapılamaz!
2. Her çocuğun yaşama ve gelişme hakkı vardır!
3. Her çocuğun görüşlerini ifade etme ve hakkında verilen kararlara katılım hakkı vardır!
4. Tüm düzenlemelerde çocukların yüksek yararı; yani zarar görmemeleri ve onlara öncelik verilmesi gözetilir!
Çocuk hakları:
Her çocuğun hak sahibi bir kişi olduğunu vurgular.
0-18 yaş arasındaki herkes içindir.
• Her çocuğun eşit, özgür, mutlu ve barış içerisinde bir yaşam sürmesi,
• Hak temelli ve bütüncül bir çocuk politikası oluşturulması,
• Çocuk hakları ihlalleri ile ilgili cezasızlık kültürünün ortadan kaldırılması, konularında derhal harekete geçilmesini TALEP EDİYORUZ!

Etiketler : ,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler