Kış Lastiği Uygulaması Yarın Başlıyor!

Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar için Kış Lastiği uygulaması yarın itibariyle başlıyor. 4 ay sürecek bu uygulamada kış lastiği takmayan araçlara 1.152 TL para cezası kesilecek. 2023 yılında ise bu ceza güncellenerek artacak.

Buzlu ve ıslak yolda yol tutuşunu sağlamlaştıran ve 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında ülkemizde kullanımı zorunlu olan kış lastiği uygulaması için geri sayım başladı. Peki, kış lastiği zorunluluğu hangi araçları kapsıyor? Binek araçlarda kış lastiği zorunlu mu?

Trafikte güvenli sürüşü sağlamak amacıyla kullanımı 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması, araç sahipleri tarafından en sık araştırılan konular arasında yer alıyor.

Kış lastiği, yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor.

Bu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor.

CEZASI BÜYÜK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının düzenlemeleri kapsamında 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında tüm ticari araçlarda kış lastiği kullanımı zorunluluğu bulunuyor. Özel otomobiller için ise yasal zorunluluk olmasa da kış lastiği kullanımı öneriliyor.

Zorunlu olduğu halde araçlarına kış lastiği taktırmayan işletmelere 2022 yılı için 1152 lira para cezası uygulanacak. Kış lastiği taktırmama cezası, Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2023 itibarıyla güncellenecek.

CAN VE MAL GÜVENLİĞİ İÇİN!

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor. Bu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.

LASTİK DEĞİŞİM ÜCRETLERİ 100 TL’DEN BAŞLIYOR

Kış lastiği değiştirme ücreti 150 liradan başlıyor. Lastik oteli hizmeti kullanım ücreti, lastik değişimi de dahil 350-500 lirayı buluyor.

Otomobillerde kış lastiği fiyatlarının ebatlarına göre değişiklik gösteriyor. Türkiye'de en çok kullanılan ebat olan 205/55 R16 ölçüdeki kış lastikleri 900 ila 1500 lira fiyat aralığında satışa sunuldu. Lastik sökme takma ücretleri, binek araçlar için 150-200 lira, SUV ve hafif ticari araçlar için 200-250 lira aralığında değişiyor.

Lastik oteli bedeli ise 4 lastik için ortalama 200-350 lira düzeyinde uygulanıyor. Birçok bayide, söküm takım ve lastik oteli hizmeti paket olarak veriliyor ve bu iki hizmet 350-500 liraya sağlanıyor.

Etiketler : ,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler