Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü'nden Kayısı Üreticilerine Çağrı!

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, kayısıda görülen Monilya Hastalığı hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, kayısıda görülen Monilya Hastalığı hakkında önemli uyarılarda bulundu. Sert çekirdekli meyve ağaçlarında ciddi kayıplara yol açabilen bu fungal hastalığın, kayısı başta olmak üzere birçok meyve çeşidini etkileyebileceğini belirtti. Akar, hastalığın özellikle çiçek, çiçek sapı, sürgün ve meyveleri hastalandırdığını vurguladı.

Her yıl koruyucu önlem almanın gerekliliğine dikkat çeken Akar, çiçeklenme döneminde %5-10 oranında yapılan birinci ilaçlamanın yanı sıra %90-100 çiçeklenme döneminde ikinci bir ilaçlama yapılması gerektiğini belirtti. İlaçlamaların zamanında ve farklı etken maddeler içeren ürünlerle yapılmasının önemine de değinen Akar, bu sayede mücadelenin daha etkili olacağını vurguladı.

Üreticilerin ekonomik veya iş yoğunluğu nedeniyle tek ilaçlama yapabileceğini ancak bu durumun riskli olduğunu ifade eden Akar, kayısı bahçelerinde Monilya hastalığının ekonomik zararlara sebep olabileceğini ve bu hastalığa maruz kalan bahçelerin iki yıl üst üste meyve veremeyeceğini söyledi. Üreticilere, hava tahminlerini takip ederek yağışın durduğu, havanın açtığı zamanlarda acilen ilaçlama yapmaları çağrısında bulunan Akar, bu konuda hassasiyet gösterilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca, 2023 yılında yaşanan zararın tekrarlanmaması için üreticilerin gerekli tedbirleri alması gerektiğini belirtti.

Etiketler : ,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler