Akçadağ’da yerleşime açılan mera, köyleri karşı karşıya getirdi!

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde Yaylımlı köyü merasının, bölgedeki diğer 4 köyün konut yapımına açılması tepkilere neden oldu. Yaylımlı köyü sakinleri, yaptıkları açıklama ile yerleşime açılan köy merasının öncelikli olarak kendi köylerinden ihtiyaç duyan hak sahiplerine verilmesini talep etti.

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş üslü depremlerde Malatya’da yıkımın büyük olduğu Akçadağ’da köy evlerinin yapımı devam ediyor. Akçadağ’ın Yaylımlı Köyü’nde bir araya gelen köy sakinleri;  4 köyün daha konutlarının kendi meralarına yapılması kararına tepki gösterdi.Yaylımlı Köy Temsilcisi Aliseydi Maral, köy sakinlerinin rızası olmadan komşu 4 köy için kendi meralarından 208 dönümün yerleşim alanı olarak açıldığını ileri sürdü.

208 DÖNÜM, 4 KÖY, 1 MERA

Maral, yaptığı açıklamada,

 

“6 Şubat depremlerinde çıkan bu insanların hak sahipliği onaylanmasına rağmen, uygun mera olmadığı için evlerine kavuşamadılar. Yaylımlı köylülerine bir yılı geçkin süredir uygun mera bulamayan yetkililer Kol köyü, Sakalı Uzun Köyü,  Bağ Köyü ve Küçük Kürne Köyü’ne 208 dönümlük merayı muhtarın verdiği; köylünün ve azaların rızası olmadığı dilekçe ile birkaç sonra buldular ve bu merayı yerleşim yerine açarken normal şartlarda göz önünde bulundurulması gereken bazı kriterleri dikkate almadılar. Bu meranın saydığım 4 köye verilmesi Yaylımlı Köyü’ne yapılan bir haksızlıktır.”Yaylımlı Köyü sakinlerinden Vahap Karvar ise yaptığı açıklamada konuyu hukuka taşıdıklarını, yerleşime açılan meralarda öncelikle kendilerinin hak sahibi olduğunu söyledi.

“BAZI KANUNSUZ İŞLEMLER VAR”

Karvar, köy sakinleri olarak toplanma amaçlarını şu sözlerle anlattı:

 

“Bizim köye ait olan meralarda, rızamız olmadan; bizimle sınır komşuluğu olmayan 4 farklı köyün getirilip buraya yerleştirilmeye çalışılmasıdır. Köy halkı olarak buna itiraz ediyoruz. Bugün 17 ağustosönemli bir deprem yıl dönümü, umudumuz halkımız bir daha böyle bir deprem felaketi yaşamasın. Çevre, Şehirciliğe yaptığımız itirazlarda bize söyledikleri ‘cumhurbaşkanlığı kararnamesi istediğimiz meraya, orman, hazineye  biz inşa yapabiliriz’ diyorlar. Ama kanuna bakıldığında bazı eksiklikler olduğu görülüyor. Bizim talebimiz burası yerleşim yeri olarak açılacaksa depremde daha önce arsa talebinde bulunan bizim birçok köylünün hak sahipliği kabul edilmedi. Özellikle bunlar yer tahsis konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. Yer olmadığından verilmemiştir.  Eğer yerleşim yerine açılacaksa buraların bizim köylülere verilmesini talep ediyoruz.  Bize göre burada bazı kanunsuz işlemler var.  Şu an mahkemeye intikal etmiş bir durumdur.  Bizde köy olarak demokratik haklarımızı, hukuk önünde sonuna kadar savunacağız. ‘Bu köylerin gelmesi neden sizi rahatsız ediyor’ diyorlar. Onlar da bizim kardeşlerimiz, onlara bir itirazımız yok.  Yüzyıllardır birlikte yaşadığımız kardeşlerimiz, aramızda bir hukuk var. Bu hukukun zedelenmemesi için, ilerde telafisi mümkün olmayan sonuçların çıkmaması için bizim çağrımız yetkililere, bu yanlıştan bir an önce dönülmesini talep ediyoruz.”açıklamasına yer verdi.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler