KAHVECİ ESNAFI: Dayanacak Gücümüz Kalmadı video

Malatya Kahveciler Esnaf Odası başkanı Hacı Karanfil, kahvelerdeki kısıtlamaların kalkmasını talep ederek; "Bu zorlu süreçte işyerlerimizin kiraları, vergilerimiz, SGK primlerimiz, elektrik, su, personel, doğalgaz giderlerimiz devam etmekte olup, mevcut koşullar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu sebeple çoğu esnafımız mülk sahipleri ile sıkıntı yaşamakta sürecin uzaması sıkıntıları içinden çıkılmaz bir hale sokmaktadır." dedi.

Covid-19 salgınıyla birlikte Mart ayından sonra birçok kısıtlama yaşanmış ve sonrasında normalleşme süreciyle birlikte birçok kısıtlama kaldırılmaya başlanmıştı. Bu kapsamda kahvehane ve kıraathaneler açılmış fakat oyun oynama kısıtlaması halen devam etmekte. Bu anlamda kahvehane ve kıraathanelerin sıkıntı yaşadığını ifade eden esnaf, Soykan meydanında bir araya gelerek kısıtlamanın kaldırılmasını istedi. 
"BİZDE NORMALLEŞMEK İSTİYORUZ"
Esnafın maddi sıkıntı içerisinde olduğunu ifade eden Malatya Kahveciler Esnaf Odası başkanı Hacı Karanfil; Hepimizce bilindiği üzere ülkemizde ve dünyada yaşanan Covid-19 salgını nedeniyle, virüsün halk sağlığı üzerindeki etkilerini azaltmak maksadıyla Hükümetimizce alınan tedbirler doğrultusunda 16 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı'nın 81 il Valiliğine göndermiş olduğu genelge ile kahvehane, kıraathane, kafeterya, çay ocağı, çay bahçesi, İnternet kafeler, düğün salonları, spor salonları, okul kantinleri, playstation ve oyun salonlarının faaliyetleri geçici olarak durdurulmuş, normalleşme adımları doğrultusunda da 01 Haziran 2020 tarihinde kahvehane, kıraathane, kafe, çay bahçesi işyerlerimiz oyun oynatılmaması kaydıyla tekrar faaliyetlerine başlamış olup İnternet Kafe ve Playstation Salonları ise 1 Temmuz 2020 tarihinde faaliyete geçmiştir. 
İnsan sağlığı konusunda Hükümetimizin almış olduğu tüm tedbirleri saygıyla karşıladığımızı açıkça belirtmekle birlikte yasal yükümlülüklerini eksiksiz bir şekilde yerine getiren özellikle Kahveci esnafımız yaşanan bu süreçte son derece mağdur edilmiş olup evinin geçimini bile sağlayamayacak hale gelmiştir. Normalleşme süreci kapsamında bütün meslek dallarına uygulanan kısıtlamalar kısmı olarak kaldırılmasına rağmen Kahvehanelere uygulanan kısıtlama ve yasakların devam etmesini son derece manidar bulduğumuzu belirtmek isterim. Oysa ki vatandaşlarımızın stres atmak, arkadaşlarıyla beraber hoşça zaman geçirmek için okey, tavla, oyun kağıdı vb. oyunları oynadığı bu işyerlerimize uygulanan bu ağır yasaklarla ne yapılmak isteniyor inanın anlamış değiliz. Toplumumuzun her safhası belirli hijyen kurallarına uymak kaydıyla normalleşmesine rağmen neden birileri Kahvehanelerinde bu normalleşme sürecine katılmasını istemiyor. Buradan sıkıntılarımıza duyarsız kalan yetkililere seslenmek istiyorum. Yüzlerce insan aynı uçakta aynı otobüste seyahat ederken, yüzlerce İnsan aynı plajda eğlenirken, binlerce insan AVM lerdeki kapalı ortamlarda gününü geçirirken, binlerce işçi aynı kapalı fabrika ortamında çalışırken oluyor da aynı masada birbirine en az bir metre mesafe ile sabit oturan dört kişiden neden olmuyor. Bizde diğer meslek dalları gibi artık normalleşmek İstiyoruz." dedi.
"BORÇ GIRTLAĞI AŞTI"
Esnafın borç batağına girdiğini dile getiren Karanfil; "Normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimizde oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerimiz işyerlerimize gelmemekte bu nedenle açılan kahvehanelerimizde esnafımız günlük masraflarını dahi karşılayamamaktadır. Öte yandan bu zorlu süreçte işyerlerimizin kiraları, vergilerimiz, SGK primlerimiz, elektrik, su, personel, doğalgaz giderlerimiz devam etmekte olup, mevcut koşullar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu sebeple çoğu esnafımız mülk sahipleri ile sıkıntı yaşamakta sürecin uzaması sıkıntıları içinden çıkılmaz bir hale sokmaktadır." Şeklinde konuştu.  
"KEPENK KAPATMA NOKTASINDA"
Maddi sıkıntılarla ilgili konuşmasını sürdüren Karanfil; "Anayasamızın 173. Maddesine göre Devlet, Esnaf ve Sanatkarları koruyucu ve kollayıcı tedbirleri almakla yükümlüdür.Türkiye genelinde 100 binden fazla esnafımız sadece günlük kazancıyla yaşamını idame ettirmekte, yanında çalışanlarının ücretlerini de günlük yevmiye olarak ödemektedir. Mevcut koşullar altında esnafımız bu haliyle işçisinin yevmiyelerini dahi ödeyemez ve neredeyse tamamen kepenk kapatma noktasına gelmiştir. Bu zor ve ağır şartlarla ayakta kalma mücadelesi veren esnafımıza maddi bir destek sağlanmadığı gibi uzayan bu süreç karşısında esnafımızın artık dayanacak gücü kalmamıştır." Dedi. 
ESNAFIN TALEBİ
Esnafın taleplerini sıralayan Karanfil;"Bu kapsamda Devletimizden talebimiz; Oyun yasağının kaldırılmasını, kaldırılmadığı taktirde kahveci esnafımıza hayatını idame ettirecek şekilde her ay nakdi bir yardımın yapılmasını, Esnafımızın yanında çalışanlarının ekonomik olarak mağduriyetlerinin giderilmesini, Oyun yasağının devam ettiği süre zarfında esnafımıza kira yardımı yapılmasını, Süreç devam ettiği sürece işyerlerinden elektrik, su ve doğalgaz ücretlerinin alınmamasını, 5 aydır kapalı olan esnafımızdan SGK primleri ve Maliye Bakanlığına ödenen vergilerin alınmamasını, Kapalı olduğumuz süre boyunca belediyeler tarafından alınan vergilerin alınmamasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Etiketler : ,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler