Küçük Aile İşletmeleri Sonuna Kadar Desteklenmeli..!

Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Taneli, büyükbaş hayvan ithalatı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Taneli, Tarım ve Orman Bakanlığının küçük aile işletmelerini destekleme politikasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya yetiştiriciler adına teşekkür etti.

Başkan Taneli,

 

"Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı, üretici ve üretimin destekçisi olduğunu açık ve net bir şekilde gösterdi. Yıllardır dile getirdiğimiz fakat bir türlü faaliyete geçiremediğimiz küçük aile işletmelerini ayakta tutma projelerini desteklemeye başladı. Yıllardır yurtdışından ithal edilen besilik danalardan küçük aile işletmeleri faydalanamıyordu. Toprak mahsulleri ofisinden alınan arpadan şirket olmadıkları için daha yüksek KDV ödüyorlardı. İthal besilik danalarda da aynı şekilde şirket olmadıkları için fazla KDV ödeniyordu. Hayvan almak için başvuru yaptıklarında kapasiteleri düşük olduğu için az hayvan alabiliyorlardı. Hayvan sayısı düşük olduğu için küçük kamyon tutmak mecburiyetinde kalıyor ve bulamadığı zamanda limanda 2-3 gün fazladan kalıyordu. Nakliye maliyetleri de hayvan sayısı az olduğu için pahalı oluyordu. Yani çoğu sektörde olduğu gibi bu sektörde de çark zengine doğru dönüyordu. Bakanımız bu gidişata dur dedi ve bu sene küçük işletmeler yani besi kapasitesi 200'den küçük olan besiler için ayrı bir kontenjan açarak küçük işletmelere ne kadar önem verdiğini göstermiş oldu," dedi.Taneli, Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak 2024 yılı için ilk gelen gemide 1560 dana aldıklarını ve üreticilerin herhangi bir sıkıntı çekmeden hayvanlarını aldıklarını belirtti.
 

 

"Yüzyıllardır ülke hayvancılığını ayakta tutan küçük aile işletmeleriydi. 20-25 yıl önce et sıkıntısı diye bir durum söz konusu değildi. Son yıllarda ne oldu da ülkemizde kırmızı et gündem olmaya başladı? Kim veya kimler et sektörü ile uğraşıyor? Biz aile işletmeleri göz ardı edildiği için, zayıflatıldıkları için büyük işletmelere daha çok önem verildiği için ve Ziraat Bankası'nın kapıları büyük işletmelere sonuna kadar açık olduğu için aile işletmelerinde küçülmeler oldu. Küçük aile işletmeleri, Ziraat Bankası'ndan hayvancılık kredilerinden yararlanmak için bankaya gittiğinde tabiri caizse 40 dereden su getirin denildiği için devletin kredilerinden faydalanamıyor. 10 bin, 20 bin, 30 bin ve üzerinde hayvanı olan büyük işletmeler bu rant elimizden gider diye her gün bir kriz çıkarıyorlar."

Taneli, Bakan Yumaklı'nın küçük aile işletmelerini maddi ve manevi olarak desteklemeye devam etmesi halinde, birkaç yıl içinde ülkenin et ihtiyacını karşılayabileceklerini ve hatta et ihracatı yapabileceklerini vurguladı.

"Devletimiz hayvancılığın bel kemiği olan aile işletmelerinin yanında olsun. Devletimiz 1 kg etin kaç liraya mal olduğunu biliyor. Bize zarar ettirmesin. Küçük aile işletmeleri yıllardır büyük zengin işletmelerinin oyunlarına kurban ediliyor. Bu sebeplerden dolayı vatandaşlarımız pahalı et tüketiyor," diye ekledi.

Etiketler : ,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler