Ören halkı: Emeğimiz heba edilmesin, kanal bir an önce yapılsın
Malatya’nın Akçadağ ilçesi Ören mahallesinde bulunan sulama kanalının depremde zarar görmesinden dolayı su verilemiyor. Kanalda tamirat ve bakım sebze ve kayısı yetiştiricilerinin sulama zamanı geldikten sonra yapılmaya başlandı. Suyun aciliyetinin bilindiği halde işçilerin bayram iznine çıkartılması, yeterli personel ve ekipmanın olmayışının susuzluk sorununu doğurduğuna dikkat çekildi.
Kayısı ve sebze yetiştiren köylüler ise sulama zamanı gelmesine rağmen su bulamadıklarını söyleyerek bu duruma tepki gösterdi. Köylülerin eylemine Ören- Der, Tüm Köysen Şube Başkanı Ali Gürel, Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Mehmet İnal destek vererek açıklama yaptı. Yetkililer “bir an önce yeterli ekip ve ekipmanla kanal ve tünel imalatları tamamlattırılsın” denilerek göreve davet edildi.
“YETKİLİLERİN TALEPLERİMİZİ DİKKATE ALMASINI UMUYORUZ”
Ören-Der adına konuşan Yılmaz Hasar, açıklamayı okudu. Suyun aciliyetinin bilindiği halde işçilerin bayram iznine çıkartılması, yeterli personel ve ekipmanın olmayışının susuzluk sorununu doğurduğuna dikkat çekerek şunları konuştu:
“Bilindiği gibi bölgemizde 11 ili kapsayan büyük yıkımlara ve on binlerce can kaybına sebep olan bir deprem yaşandı. Köylerimizde yakınlarımızı kaybettik. Deprem günlerinde olduğu gibi bugün bile yakıcı sorunlarımıza bir çözüm bulunmuş değil. Kanıt konut yer tespitinin sürecini hep birlikte yaşadık. Baştan savıcı, bizlerin taleplerini dikkate almayan, lakayıt; hatta yanıltıcı bilgilerle karşılaştık. Maddi manevi bunca yıkım üzerine; bölgemizin tek geçim kaynağı kayısı ağaçlarımız mevsimin soğuk ve yağışlı geçmesi yüzünden birçok hastalıkla karşılaştığı gibi şimdi de susuzluk sorunuyla karşı karşıya. Bu soruna sebep sadece deprem değil. Sulama birliği ve DSİ idarelerinin vurdum duymazlığı, işin ehil insanlara ihale edilmeyişi, suyun aciliyetinin bilindiği halde olağanüstü şartlarda olduğu şu günlerde işçilerin bayram iznine çıkartılması, yeterli personel ve ekipmanın olmayışı bu günkü susuzluk sorununu doğurmuştur. İhalenin Mart ayının başında yapıldığı biliniyor. Bu gecikmenin ve bugün olmuş işin hala savsaklanması kabul edilemez. Kayısı ağaçları mevsimlik ürün gibi düşünülemez. Gelecek yıl ürün alınabilmesi için şimdiden iyi bakılması gerekir. Gübrelenmesi lazım.”
Ardından Tüm Köysen Şube Başkanı Ali Gürel, söz alarak “biz buraya çocuğumuza yedirmediğimiz, içirmediğimiz paraları gübresine suyuna vererek bu ağaçları yaşatmaya çalışıyoruz. Bu bir emektir bu bir kutsaldır. Bu emeğin heba edilmemesini istiyoruz ve bu emeğe sahip çıkıyoruz” dedi. Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Mehmet İnal, ise “suyun bir an önce vatandaşların ağaçlarının sulanmasını sağlamalıyız. Yetkililerin taleplerimizi dikkate almasını umuyoruz” diyerek bu durumun takipçisi olacaklarını belirtti.
Henüz Yorum yok