PANDEMİ DÖNEMİNDE ÖĞRENCİLER SINAVA GİRMEK İSTEMİYOR

Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak; "Pandemi koşullarında düzenlenen LGS ve YKS’ye sayılı günler kala, Eğitim Sendikalarının velilerin ve öğrencilerin tüm tepkilerine karşın ve pandemi süreci hızla devam ederken, bilim kurulu üyelerinden uyarı açıklamaları dikkate alınmadı." dedi.

Sendika yönetim kurulu adına bir değerlendirme yapan Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, pandemi sürecinde öğrencilerin taleplerini dile getirdi. Albayrak açıklamasında şunları söyledi:  
Öğrencilerin ülke genelinde paylaştıkları videolarla iktidara seslenerek ‘‘Sesimizi duy, sınavı ertele’’ talebine rağmen sınav  kararından geri adım atılmaması ‘‘öğrencilerin sağlığının değil, piyasa ihtiyacının dikkatte alındığı anlaşılmaktadır.
Diğer yandan öğretmenleri sınavda resen atamayla görevlendirme yapıldı. Korona yoksa, LGS ve YKS dışındaki sınavlar neden ertelendi diye soruyoruz?
Öğrencilerin, eğitim emekçilerinin okullarda sınava girecek olması nedeni ile, MEB’in bir sınıfa kaç öğrencinin sınava gireceği, oturum aralarında mesafenin nasıl korunacağı alınacak önlemlerin, kamuoyunda oluşan kaygıları gidermesi için, Bakanın yaptığı açıklama eksik ve yetersiz görünmektedir. 
Bilim kurulu ve Sağlık Bakanlığı açıkladığı fiziksel mesafe (1.50 cm), MEB’in sınıflarda ve sınav esnasında nasıl sağlanacağını açıklaması gerekiyor. Sıraların sadece aralarını açarak fiziki mesafenin sağlanması mümkün görünmüyor. 
Eğitim Sen olarak, Milli Eğitim Bakanlığını Dünya Sağlık Örgütünün, Bilim Kurulunun ve Türk Tabipler Birliğinin çağrılarına uygun hareket etmeye çağırıyoruz. 
Bütün uyarılara rağmen sınavın yapılmasına yönelik ısrardan vazgeçilmemesi sınav nedeniyle sağlığı bizim açıdan şansa bırakılmayacak kadar değerlidir.  
2017-2018 Eğitim -Öğretim yılında başlayan yeni LGS Sınavıyla Eğitim –Öğretim sistemi sil baştan oluşturuldu. Bu sistemle, sınavla öğrenci alan okul sayısı ve kontenjanı azaltıldı. Hatta bazı illerde sınavla öğrenci alan okul dahi kalmamış oldu.. Yapılan son değişiklikle 2017-2018 Eğitim-Öğretim dönemiyle, 8. Sınıflardan Akademik liselere toplamın %3’ü kadar öğrenci alınırken, O dönem  kamuoyu baskısıyla kontenjanlar artırılmış ama halen  yeterli değildir. 
Bu sistemle yoksul emekçi halk çocuklarının; Bilimsel nitelikli Kamusal eğitime erişimi  engellenmektedir. 
Yani, Bu  sistemle öğrencilerin büyük bölümü istemediği okul ve alanlara yönelmektedir. Bu bir politik tercihtir. Amaç ;Gençliğin mesleki - dini ya da Özel okullara yönlendirilmesini sağlamaktır. 
Tabii ki kamusal-nitelikli eğitim, mesleki eğitimi de kapsamalıdır. Ancak; Veli-Öğrencilerin, öğretmenler kurulunun  tercihi ve isteğiyle olmalıdır.  Öğrencilerin zorlanması hukuki değildir.
2017’ye kadar öğrenciler yaygın nitelikli okullara gidebilirken, bugün Malatya’da yaklaşık 12000 Ortaokul öğrencisinden 1242’si Nitelikli okullara yerleşip  akademik eğitim alabilecektir.
Malatya yerelinde veli ve öğrencilere yönelik yaptığımız anket çalışmasına göre katılımcıların %94 özelleştirmeyi doğru bulmayıp kamusal eğitim istemektedir.
 %92’si eğitim bölgesi sınırlamalarına karşı; ve %92’si okulların nitelikli -niteliksiz diye ayrıştırılmasını doğru bulmamaktadır.
 Öğrenci- velilerin tercihlerinin %77’si Fen Lisesi/ Anadolu Lisesi, %8.8’i Güzel Sanatlar  Lisesi, %6’sı Sosyal Bilimler Lisesi %5 Spor Lisesi % 5 diğerleri şeklinde olmuştur.  
Velilerin % 97’si öğrencilerin okullara zorunlu yönlendirilmesine karşıdır.  Öğrencilerin %65’i Meslek Liseleri eğitiminin  yetersiz olduğunu düşünmektedir. 
Öğrencilerin %56.2’si Fen-Matematik eğitimi, %15’i Türkçe-Matematik, %14.8’i Özel Yetenek alanı eğitimi, %8.5’i Sosyal Bilimler eğitimi %5.1’i İmam Hatip ve diğer alanlarda eğitim almak istemektedir. 
Bu nedenle Eğitim Sen olarak diyoruz ki; 
Eğitimde eşitlik yoksa, Eğitim bir hak değil; Ayrıcalıktır.

Etiketler : ,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler