Popülasyon Dengesini Köylüler Bozuyor!

“Popülasyon dengesini avcılar değil köylü bozuyor” Yeşilyurt Doğa Avcılar Derneği Başkanı Yusuf Uçar, avcının toplumda yerinin olduğunu ifade ederek, “Av popülasyonunun dengesi bozulmuyor hatta biz öldürmekten ziyade doğamızı koruyoruz. Kekliği veya yaban hayatını öldürenler, tarlalarına zehirli ile ilaç atanlardır. Popülasyon dengesini avcılar değil köylü bozuyor” iddiasında bulundu.

Yeşilyurt Doğa Avcılar Derneği Başkanı Yusuf Uçar, Malatya Söz Gazetesi’ni ziyaret etti.  Uçar, ziyaretinde avcıların yaşadığı sorunlarla ilgili gazetesine  açıklamalarda bulundu. Uçar,

 

“Malatya'da avcılık sekizinci ayın 15’inde başlar, birinci ayın 15’inde sezon olarak kapanır. Şuanda avcılıkta sıkıntı yok. Avcılarımız aslan gibi havalanıyor, doğasını koruyor, hayvanları seviyor, koruyor, kolluyor. Popülasyon dengesini bozmuyor ama devletin sıkıntılı durumlarından dolayı av yapamıyor, avlanamıyor. Bu gibi sıkıntılarımız var. Devletin sisteminden kaynaklanan sıkıntılar. Bizle avcılarla alakalı sıkıntı yok. Devlet avcıyı kısıtlayacak her şeyi yapmış. Ama yardımcı olma konusunda yok”

ifadelerine yer verdi.

 

“AV POPÜLASYON DENGESİNİ AVCILAR KORUR”

Avcıların doğaya ve canlılara zarar vermediğini tam aksine popülasyon dengesini koruduklarını söyleyen Uçar,

 

“4 bin 915 sayılı kara avcılık kanuni der ki, av popülasyon dengesini avcılar korur. Biz hayvanları öldürmüyoruz. Av popülasyonunu dengede tutuyoruz. Ama bunu bilinçsiz bir köylü, bilinçsiz bir muhtar, bilinçsiz bir devlet memuru bu şekilde lanse ettirebiliyor. Hani başımıza geçen yılda zaten Arguvan’daki olaylardan dolayı geldi. Bunları anlatmaya çalışıyoruz, anlatamıyoruz. Bilgilendirme toplantısı yapıyoruz ama kalıtsallaşmış yani insanlar anlamak istemiyor. Halbuki av popülasyon dengesi 4 bin 915 kara avcılık kanunda avcılar bu dengeyi sağlıyor, köylü sağlayamaz. Muhtar sağlayamaz. Bundan dolayı bizim sıkıntılarımız var. Bu konuda devlet nezdinde sıkıntılarımız var. Şahıslar nezdinde değil” 

diye konuştu.

 

“KÖYLERİN 20 KİLOMETRE DIŞINDA AVLANIYORUZ”

Köylerin 20 kilometre dışında olan dağlarda avlandıklarını belirten Uçar,

 

“Devletimizin doğa koruma 15. Bölge Müdürlüğü biz doğa koruma 15. Bölge müdürlüğüne bağlıyız. Müdürümüz Ahmet Çörtük, şube müdürümüz Mihriban İnci Başçay ve de şefliklerimiz var. Bizim bu şeflikler nezdinde işte çalışmalar yapılması lazım. Ormancığın, doğa, korumaların veyahut da bölge müdürlüklerin ilçe bazında bizim zaten köylerde veyahut ta ilçelerde av şeyimiz yok, popülasyonla işimiz yok. Biz köylerin 10-20 kilometre dışındaki dağlarda biz avlanıyoruz”

ifadelerini kullandı.

 

“ JANDARMA GÖREVİNİ YAPMIYOR”

Başkan Yusuf Uçar, köylülerin ve halkın devlet tarafından bilgilendirilmesi gerektiğini ve cezai bir yaptırım uygulanması gerektiğini açıkladı. Uçar,

 

“Bu avlanma neticesinde köylü diyor ki, benim köyümde olan hâlbuki öyle bir sistem yok. Kara avcılığı kanununda. Bu kanunu bölge müdürlükler nezdinde il veya ilçenin belediyelerinde belediye başkanlıklarında, kaymakamlıklarında muhtarlar toplantılarında avcının doğaya zarar vermediği lanse edilerek yayınlanarak açıklama yapılarak bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bunu biz Avcılar dernek başkanı olarak bilgilendiremeyiz. Geçen yıl Arguvan’da bilgilendirme toplantısı yaptık. Kaymakam bey olsun, ilçe jandarma komutanı olsun beraber toplantıya girdik. 30 tane muhtar ‘biz avlandırmayız, biz yapmayız’, bu şekilde karşı gelindi. Muhtar yolu kesiyor. Köylü yolu kesiyor muhtar öncülük ediyor. Bunların hiçbirinin önüne bir türlü 2 yıldır geçemedik. Tabii bu bizim devletimizden kaynaklanan bir sorun.  Jandarma görevini yapmıyor. Doğa koruma Milli Parklar müdürü ekip, gönderip bize nasıl ceza yazılıyorsa onunda sistemde cezası varsa onunda ceza maddeleri uygulanıp insanlara caydırıcılıkları sağlanırsa düzelecek. Ama bu şekilde hiçbir şekilde bu Malatya’da bu avcılık sistemini devlet nezdinde düzeltemiyoruz”

şeklinde konuştu.

 

DEVLET BÜTÇESİNE18 MİLYAR DOLARLIK KATKI

Avcıların ülke bütçesine çok büyük katlılar sağladığını ve doğanın avcılar tarafından dengede tutulduğunu söyleyerek doğaya asıl zarar verenlerin bilinçsiz olan köylülerin olduğunu belirten Uçar,

 

“Ayrıca 2018’de dönemin Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin bir açıklaması var. Bir yıllık Türkiye’de av turizminin ülkemize bütçemize katkısı 18 milyar dolardır. Çok büyük bir rakam bu. Bu rakamı devlet bütçesine katkıda bulunuyor. Yani bizler avcılık sistemi adı altında katkıda bulunuyoruz. Hangi bir kurum kazandırıyormuş? Bize sahip çıkılması lazım. Avcının da bir toplumda yerinin olduğu. Av popülasyonunun dengesinin bozulmadığını hatta biz öldürmekten ziyade doğamızı koruyoruz. Avı, kekliği veya yaban hayatını öldüren insanlar tarlalarına zehirli ile ilaç atan insanlardır. Popülasyon dengesini köylü bozuyor. Bunu bilmesi lazım köylünün. Kullandıkları tarım ilaçlarının hepsi zehirlidir. Doğal bir ilaç kullanılmıyor. Bunların hepsi o tohumu atılan tohum bile hayvanları öldürüyor. Bu şekilde bilgilendirmek lazım. Ayrıca 15 bölge müdürlüğünün sistemlerinde bir sıkıntı var. Avcılarımız kota alarak avlanmak istiyor. Kota sistemindeki sıkıntılar gayrimeşru kişiler tarafından kullanılıyor. Biz av kotası alamıyoruz. Şu anda avcılarımız av kotası alamıyoruz. Bölge müdürüne bilirdik. Şube müdürlüğüne bildirdik. Ankara Daire Başkanı Özcan Bey’e bildirdik. Halen sistemin önüne geçilemedi. Aynı şekilde hatalar devam ediyor. Sistemsel sıkıntılar var.  Bilişim sistemi düzgün çalışmıyor. Biz gerekli çalışmaları yaptık, bildirimlerde yaptık ama hala hiç bir şekilde düzelmedi. Avcılar kotasız kalıyor, kotasız avlanmaya kalkıyor. Hani devlet diyor ki açık açık gidiyor, kotasız avlanın ben ceza yazayım. Bu şekilde sistemde bir sıkıntımız da var”

dedi.

 

“DEVLET AVCIYI KISITLAYACAK HER ŞEYİ YAPMIŞ”

Avcıların devlet tarafından sıkı bir denetimden geçtiğini ancak yardımlarda bulunmadığını açıklayan Uçar açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

“Biz ava giderken önce av belgesi alıyoruz. Ondan sonra maliye tahakkuku açılıyor bizlere sonra o parayı yatırıyoruz. Daha sonra ise avlanma pulu adı altında bize bir kâğıt veriliyor. Bu kâğıt 625 TL avcılara veriliyor. Bu kâğıtla kota alın diyor. TC numarası girilerek AVBİS sistemi var. Bu sistemde kota alınıyor. Ava ve avlanmaya giderken sistemde seni jandarma görüyor. Orman Dairesi Doğa ve Milli Parklar ekipleri bu avlakta kaç kişi var görüyor. Her avlağa belli bir kota verilmiş. Bu kota üzerinde belli sisteme alıyorsun kotanın dışında avlanamıyorsun. Devlet avcıyı kısıtlayacak her şeyi yapmış. Ama yardımcı olma konusunda yok.”

Etiketler : ,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler