SEDİRCİLER YER İSTİYOR

Malatya Küçük sebze pazarı alt tarafında sedir satıcıları, yılda sadece bir ay satılan sedir için kendilerine yer belirlemelerini sosyal mesafeyi korumak şartıyla tezgahlarını açılmasını talep etti.

Koronavirüs tedbirlerinde kapsamında küçük sebze, meyve ve kasap pazarına girişler kontroller sağlanırken, sebze pazarı çıkışında bulunan ve yıllardır sedir satılan yerin kapatılmasına sedir satıcılarından tepki geldi. Satıcılar, içeri de sedir satıyorlar içeride virüs yokta burada mı var diyerek sitemlerini dile getirdiler.  
"MAĞDUR DURUMDAYIZ" 
Sedir satıcılarından Bekir Çınar, kendi ve kendisi gibi satıcılık yapanların mağdur olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi; "40 yıldır burada sedir satılmakta , sedirin virüs ile ne alakası var bu tarımsal bir bitkidir. Bu gün burada sedir burada satılmasa köylümüz ne ekecek. 12 dönüm sedir ekmişim ve en az 100 bin lira masrafımız var. Madem öyle bizim il yönetimimiz, valiliğimiz olsun bizim masrafımızı karşılasınlar, belediye kontrolünde bu sedirler satılsın bizim masrafımızı versinler. Belediye başkan izin için olumlu bakıyor ama daire başkanı olumsuz bakıyor. Bizim nazarımızca yanlış alınmış bir karar. Bizim haddimize de değil böyle bir karar biz validen, belediye başkanından üstün değiliz. Fakat biz üretici olarak, çiftçi olarak çok mağdur durumdayız ki, şuan sedir satış zamanıdır"  
"ORADA YOKTA BURADA MI VAR"
Sebze pazarında virüs yokta hemen alt tarafında çıkışta mı virüs var diyen Çınar;"Eğer izin verilse 3 tezgahta satılırdı ve sosyal mesafeyi bizler korurduk. Burada 30 kişi ekmek yiyor. buna ailelere ile hesaplasan 300-400 kişiye tekabül ediyor. Ben buradan yetkililere sesleniyorum,  300 kişiye ekmek vermek mi iyi yoksa bu 300 kişiyi devlete yük etmek mi doğru? Birde sebze pazarı içerisine izin verilmiş durumda orada virüs yokta burada mı var." şeklinde konuştu. 
 "30 SATICIYIZ AMA 3-4 TEZGAH AÇILSIN SOSYAL MESAFE KORUNSUN"
Sosyal mesafenin korunması şartıyla kendilerine yer verilmesini talep eden Çınar; "Biz 30 ve önceden 30 tezgah kurulmaktaydı. Eğer devlet müsaade ederse biz burada 3-4 tezgah kurarız sosyal mesafeyi korumak için bizlerde birleşiriz. Kendilerinin uygun gördüğü bir şekilde sosyal mesafeyi ayarlarız. Demek istediğimiz, sebze pazarı içerisinde bulunan esnaf satabiliyor da biz hemen çıkış tarafta bulunan bizler neden satamıyoruz.  Manavın sedir satma yetkisi var mı? benim bildiğim kadarıyla yok. bizlerin ise belgeleri sertifikaları var. Bura kapanacak diye valilik karar almıştı esnaf bastırınca yeni bir düzenleme yapıldı. Bizlere de bir düzenleme yapsınlar. Bizim yüksek yerlerde kimsemiz yok. Biz çiftçiyiz bizim ne dayımız, ne amcamız var. Bizim amcamızda, dayımızda, bizlerde kendi derdimizdeyiz. Oradakiler araya birilerini soktu düzenleme geldi. Bu memlekette gariban olmak, çiftçi olmak suç mu? Bizler devletimizden iş istemiyoruz, ekmek istemiyoruz. Yılda bir ay burada sedir satışı oluyor ve bu satışla da 12 ay boyunca burada ekmek yiyen insanlar geçimlerini sağlıyor. Buradan evini geçindiren insanların yarın evlerinde sıkıntı başlar. Ne gelirse insanın başına yokluktan gelir. Zengin insanın hiç intihar ettiğini duydunuz mu?  Yarın ailemizle, eşimizle kötü olacağız, ister istemez psikolojimiz bozulacak. Bu insanların kiraları var, faturaları var bu insanlar ne yapacaklar? Dediğim gibi belediye bize yer versin 3-4 tezgah kuralım arkadaşlarla birleşip sedirlerimizi satalım, sosyal mesafeyi korumak şartıyla." dedi. 
"ÜRETİM OLMASA FİYAT ARTAR"
Bu sedirler satılmasa, üretim olmasa fiyatlar yükseleceğini ifade eden Çınar;"Cumhurbaşkanımızda üretime önem veriyor. Bugün üretim olmasa yarın domates olacak 8 lira, biber olacak 10 lira." dedi.

Etiketler : ,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler