“Bu Takımın Ligde Kalacak Gücü Var”

HERKES ÖLÜMÜNE SAVAŞACAK..” BtcTurk Yeni Malatyaspor’un Teknik Direktörü Hikmet Karaman, “8 ciddi maç oynayacağız. Bunun ilki Kasımpaşa. Kasımpaşa maçını kazanmak zorundasın. İki maç 4 puan düşündüğün zaman o bile yeterli. Kasımpaşa direkt rakibimiz, yendiğinde 28’e 26 olacak. Göztepe maçı başka bir maç Göztepe orta sıralarda farklı bir strateji, Fenerbahçe maçı farklı bir strateji. Orada almamız gereken puanlar var ama bu başlangıç önemli. Bu başlangıç için herkes fedakarlık yapacak. Oyuncular rakibe o çimleri yolduracak, kendileri de yolacak. Ne motivasyon gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Kulüp televizyonuna açıklamalarda bulunan tecrübeli teknik adam, Anadolu’da daha önce Kayseri ve Gaziantep’te çalıştığını anımsatarak, boşta kalan zamanlarda Malatya’yı ve çevre illeri gezdiklerini ifade etti.

Karaman, Malatya’yı yakından tanımaya çalıştıklarını belirterek, “En önemli etken su. İnanılmaz bir potansiyel var. Bütün dünyanın gözü Fırat ve Dicle’de” dedi.

Boşta kaldığı dönemlerde dünyayı dolaştığını anımsatan Karaman, “Hem futbolu takip ediyorum hem de gittiğim ülkelerdeki kültürleri de yakından görüp, bilgi sahibi olmaya çalışıyorum. Nemrut’ta güneşin doğuşu ile batışı bir olay. Eğer biz oraya ulaşımı doğru dürüst sağlasak oraya akın akın turistler gelir. Adıyaman ve Malatya arasında bulunuyor. Adıyaman şehrini gördük orası da çok güzel. Hep birlikte iş yapabiliriz. İki şehrin çekişmesi son derece yanlış, oranın ekonomisini geliştirmek, canlandırmak için buna ihtiyacımız var. Güneşin doğuşu ve batışını canlı izleyebiliyorsun. Adıyaman’da leylekler direğin en tepesine yuva yapmışlar. Ülkemiz inanılmaz, Malatya’nın içme suyuna bakıyorsun, taştan su fışkırıyor. Belediyeyi tebrik etmek lazım, su dualarla akıyor. Müthiş bir şey, buz gibi su, her yerden su akıyor. Bunları değerlendirmek lazım” şeklinde konuştu. 

“TESİS ÇOK DAHA İYİ OLMALI”

Tecrübeli teknik adam, Anadolu’nun inanılmaz değerlerle kaplı olduğunu ifade ederek, “Bunu kullanmak, vizyonuna dönüştürmek gerekiyor. Malatyaspor’un süper tesisi olacak. O zaman Haşim (Karadağ) başkan döneminde gelmiştim, kim ne derse desin iyi de para harcamıştı. Sinirli bir adamdı ama Malatyaspor’a iyi para harcadı. Nasip değilmiş bir hafta sonra gittik. Çim biçme makinesini Allah rahmet eylesin Mevlüt Bey(Mevlüt Aslanoğlu) aldı. Gittim çim makinesi yok, orada idman olur mu? Yeni Malatyaspor dört senede büyük işler yapmış. Bugünkü tesisimizde yeterli değil. Burada kulüpler, kulüp yönetimleri tesisleşme, saha konusunda ekonomik olarak o kadar güçlü değil. Ben birçok kulüpte çalıştığım için biliyorum. Burada siyasilerimize çok büyük görevler düşüyor. Allah razı olsun stadımızı yapmışlar. O zaman Mevlüt Beye ‘Sayın milletvekilim çim biçme makinesi yok’ dedim, gitti bize buldu, Sivas’tan aldı getirdi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’dan çok şey istedik. Ben siyasetçi değilim, burası Malatyaspor ve her yere eşitiz ama iş yapan insanları takdir edeceksin. Hangi partiden olursa olsun bizim partiyle işimiz yok. Bizim bu şehre, takıma hizmet edecek insanlara ihtiyacımız var. Bu şehrin vizyonunu yukarı taşıyacak insanlara ihtiyacımız var. Stadyum yapılmış, tesis çok daha iyi olmalı. Bu tesis yeterli değil. Acilen bunun lamı cimi yok. Bir futbolcu çalıştığı mekanı sevecek. Çalıştığı mekanı sevmek ona sunacağın imkanlarla, antrenmana çıkacağı saha ile olacak. Şimdi bizim kışın sahamızın altının mutlak ısıtmalı olması gerekiyor. Bu iklimde mümkün değil antrenman yapmak. Geldiğimde 12-13 sakat vardı. O sahada antrenman yaparsan ne olur? Verimli antrenman yapamazsın” diye konuştu.

‘Malatyaspor olarak ‘ben, biz’ yok, ‘hepimiz’ varız” diyen Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizi de geçtik, hepimiz. Burada tüm şehri, çevre illerde dahil tüm sporseverleri ele alarak birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Bey başta olmak üzere Yeşilyurt ve Battalgazi Belediye Başkanlarımıza çok teşekkür ediyoruz. İlçe belediyelerimize, siyasilerimize de teşekkür ediyoruz ama bu yeterli mi değil. Vizyonu yukarı taşımamız gerekiyor. Bugün itibariyle 8 maçımız var. Geçmişte ‘şu oldu, bu oldu’ bunları konuşmaya hiç gerek yok.”

“MALATYA SÜPER BİR ŞEHİR”

Tecrübeli teknik adam, oyuncuların bu şehre hizmet etmeleri gerektiğini kaydederek, “Bazı oyuncularımız ‘ben burada ‘oynamayacağım’ dedi ve gitti. Yönetim olarak da bir şey yapamıyorsun. ‘Ben gelmeyeceğim, şuraya gideceğim’ diyor, Antalya’yı ya da İstanbul’u tercih ediyor. Malatya süper bir şehir. Şehir Yeşilyurt’a doğru inanılmaz gelişmiş. Sporcu grubu orada yaşayabilir ama tesisleşme konusunda da siz farklılık yaratırsanız oyuncularda burayı sever ve burada kalmaya çalışır. Bu, mutlaka kulübümüzün ve şehrimizin yapması gereken birinci aşamalardan biri.

Son 8 haftaya geldik. 9 haftada 1 puan almış bir takımız. İkinci yarının ilk 6 haftası sıfır puan çekmiş, sonra 3 maça ben çıkmışım ve 1 puan almışız. Tabi 9 haftada 1 puan iyi bir bilanço değil. İlk yarıda 24 puan alan bir takımın 9 maçta 1 puan almaması gerekiyor. Burada sorumluluk hepimizin kimseyi suçlamaya gerek yok. Futbolda başarıda pay sahibi çok, başarısızlıkta…

Malatya şehrine sesleniyorum; bizim amacımız problemi problemle çözmek değil, çözüm odaklı olacağız. Yoksa problem yaratmaya ben gelmezdim. ‘Korona var’ derim, sağlık raporu alırım gelmem. Takımın durumu çok kötü gelmemek için 50 tane problem bulurum. Hayır, bu insanlar bize güvenmiş, bu takımı ligde bırakmak için sadece ben değil, herkes her şeyi yapmak zorunda. Futbolcular iyi çalışıyor. Onlara empoze ettiğimiz en önemli olay; ‘şehre borcunuz var.’ Öyle ya da böyle bu kulüpte geçen seneye kadar kimsenin parası kalmadı. Soruyorum, ‘geçen seneden bir kişinin alacağı var mı?’ yok. Bu büyük bir başarı. İsim vermeyeceğim yeni sezona girerken geçen sezondan bir sürü alacağı olanlar oluyordu. Eleştiri anlamında değil maalesef ekonomi böyle. Kulübün geçen seneden borcu yok. Bu senede koronanın ve geçmişte de olan Türkiye Futbol Federasyonu’nda da sorun var dolayısıyla bütün takımları etkilemiş vaziyette. Biz, bu ara geçişte Malatya’daki büyüklerimizin, işadamlarımızın sadece başkan ve yönetim kurulu ile bu olmaz zaten baktığınızda dört senede bu takım UEFA’ya gitmiş, ‘başarısız’ diyemezsiniz, başarılı bir takım var. Almışlar şampiyon şampiyon, Süper Lig ve UEFA… Bu geçiş döneminde zor bir duruma düşmüşüz. Şansızlık yaşamazsak buradan bu kadro çıkar. Çünkü maçtan önce alınacak testler, pozitif çıkar ise o oyuncular ayrı kalacak, biz maçlara devam edeceğiz” dedi.

“UFUK AYIP ETTİ..”

Karaman, takımdan ayrılan oyuncularla ilgili, “Kalecimiz Ufuk’a ‘feshetme’ dedim. Ufuk, ayıp etti doğruyu yapmadı. Alanyaspor’da kendisiyle çalıştım. 8 hafta kalmış, sen ne olursa olsun devam edeceksin ve rekabet ortamını oluşturacaksın. Kalecimiz Farnolle’a çok ihtiyacımız var. O da biraz iyi oynadığında teknik heyet, futbolcularımız ve yönetimimizin yapacağı motivasyonla biz bu işin altından kalkacağız. Bunun başka bir yolu yok. Geçmişteki teknik anlamdaki eksiklerimizi biliyoruz” açıklamasında bulundu.

“BEN OYUNCULARIMDAN ÇOK UMUTLUYUM”

Göreve geldiğinde yönetimle bazı şeyleri konuştuğunu ancak medyada farklı türlü çıktığını savunan tecrübeli teknik adam, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz gerçekçi olacağız. 9 haftada 1 puan almışız. 8 haftada bizim maç kazanmamız gerekiyor. Tavlada marsı kestin mi oyuna ortaksın, Kasımpaşa maçı öyle bir maç. Maça kadar da futbolcu grubu zihinsel anlamda sağlıklı çıkmalı. Kafasındaki bütün problemleri atmalı. Ben oyunculardan çok umutluyum, sürekli konuşuyoruz. Nihayetinde de sahada rol futbolcularda. Konya maçı 45.dakika penaltı ve 10 kişi böyle bir şey olmaz. Keşke 1-0 geride ama içeriye 11 kişi girseydik. O maçı 1-1’e getirene kadar ki birde yüzde yüz gol kaçırdık. 10 kişi olmamıza rağmen ikinci yarıda iki net şansımız vardı. İkici yarıda izim en çok kritik yapmamız gereken şeyler yediğimiz goller. Basit, pozisyon disiplinine sadık kalmayan hatalar yapmışız. Kayseri maçı… Bizim takımımız öyle goller yemeyecek. Buna Trabzon maçı da dahil, basit gol yedin mi altından kalkamazsın. Trabzon maçında o golü yemesek ve 0-0 tutabilsek, birde lisans durumundan 8 oyuncumuz oynamadı. Hamle yapma şansın yok.

Bunlar artık geride kaldı, bizim 8 maçımız var. 8 ciddi maç oynayacağız. Bunun ilki Kasımpaşa, be marsı kesmek istiyorsan Kasımpaşa maçını kazanmak zorundasın. İki maç 4 puan düşündüğün zaman o bile yeterli. Kasımpaşa direkt rakibimiz, yendiğinde 28’e 26 olacak. Göztepe maçı başka bir maç Göztepe orta sıralarda farklı bir strateji, Fenerbahçe maçı farklı bir strateji. Orada almamız gereken puanlar var ama bu başlangıç önemli.

Bu başlangıç için herkes fedakarlık yapacak. Oyuncular rakibe o çimleri yolduracak, kendileri de yolacak. Ne motivasyon gerekiyorsa yapacağız. Bu işin dedikodusu yok. Eleştiri olabilir, doğru eleştirileri almalıyız. Eleştirilere saygı göstermeliyiz. Eleştiri geliştirmek için yapılır, yıkmak için yapılmaz. Kılıçla gelen kılıçla gider. Bende olaya, şehre hakimim ve neyin ne olduğunu biliyorum. Malatyaspor’a bir şey olursa herkese olur. Bizim 8 maçta bu ligde kalacak gücümüz var, bunu iddia ediyorum. Bu takımın ligde kalacak gücü var. O gücü, hepimiz birlikte olursak sahaya yansıtırız. ‘Takım zor durumda, bu oluyor, şu gidiyor’ bu bakış açısı doğru bir bakış açısı doğru değil. Hepimiz orada Malatyaspor’un bir yere gelmesi için 24 saat mesai harcıyoruz. Bu takım yaşamalı.”

“HERKES ÖLÜMÜNE SAVAŞACAK”

Karaman, Kasımpaşa maçında şansa ve mücadeleye ihtiyaçlarının olduğunu ifade ederek, “Pozitif enerjiye ihtiyacımız var. Herkesin enerjisini bir noktada toplamasına da ihtiyacımız var. Ben geldiğimde 4 idmanla 3 maça çıktık. Herkes ölümüne savaşacak. Benim takımım o olacak. Sen her türlü mücadele edersin Allah büyük. Mücadele etmeden, koşmadan, takım ruhunu oraya koymadan maç kazanamazsın” diye konuştu.

KORONA VAKASI..

Pandemi sürecinin herkes üzerinde inanılmaz etkilerinin olduğuna dikkat çeken Karaman, “Son pozitif vakaya kadar oyuncular bir çalışıyor, maşallah inanılmaz. Bir test yaptırdın 4-5 kişide pozitif çıkması bir anda aşağı doğru girmeye başladık. O oyuncular antrenmana çıkamıyor, izin vermek zorundasın. Psikolojik bir durum var ve hemen idmanı iptal ediyorsun. Pozitif vakayı yaşayanlar bilir. Testten önce ‘acaba test sonucu ne çıkacak?’ durumu var, testi yaptırıyorsun ve sonucu bekliyorsun. Psikolojik bir buhran yaşıyorsun. Pozitif çıkanlar kabul etmiyor, negatif çıkan ‘acaba bana bulaştı mı?’ diyor. Bir grup ‘annem babam duymasın şok geçirirler’ diyor. Bu iş kolay değil. Pandemi sürecinin sadece takımlar değil herkes üzerinde inanılmaz etkileri var. İnsanlar yeni yeni dışarı çıkmaya başladı. Ne zaman ki antrenmana başladık kendimize olan güven geldi. Ben bugün bütün futbolculara mecbur değiyorum. Fofana’yı sallıyorum, Bifouma’ya gidiyorum, değmeden olmuyor. Oyuncuyu nasıl motive edeceğim? Bu korona gerçekten tüm dünyayı çok etkiledi. Koronanın virüs olduğuna inanmıyorum, bunu çıkardılar. Tamamen insanların bağımsızlığını aldılar. Hiçbir hükmeden grup insanın bağımsızlığını ele geçirememiştir ama bu virüs bağımsızlığını elinden aldı. Bu virüs başka bir olay. Allah bunu kırıyor. Bu virüs kırılıyor kırılıyor gidecek ama insanlar bundan ders çıkaracak” şeklinde konuştu.

“BİRKAÇ FUTBOLCU GİTMEK İSTİYORDU”

Ligde önlerindeki iki maçın önemine değinen Karaman, “Şu iki maçı tık tık geçelim. Marsı bir keselim. Bu takım şuan zor bir dönemeçte, biz bu dönemeçten çıkmak için her şeyi yapacağız. Ben, birkaç futbolcu ile gitmek istiyordu konuştum. ‘Bu şehir senin sosyal medyada her yaptığına sahip çıkıyor. Kendi ülkende yaptığın yardımları dile getiriyor. Bu şehir sana bu derece bağlı, sen bu şehri nasıl bırakıp gidersin? Bu şehir seni bu kadar seviyor, senin bu taraftara, şehre borcun var’ dediğim zaman ağlayacak hale geldi. Biz burada ölümüne mücadeleye varız. Asla pes etmedik, korkakta değiliz. Taraftar ‘ne yapmamız gerekiyor?’ diyor, oyuncuyu motivasyon edeceksiniz. Bazıları çok güzel yapıyor. Taraftar sosyal medyada oyuncuyu motive edecek, oyuncu Malatya’ya ait olduğunu bilecek. ‘Ben bu şehre aitim, bu şehri ligde bırakmak için elimden geleni yapacağım’ duygusunu vermesi lazım” diye konuştu.

Karaman, takıma ilk geldiğinde zorluk çektiğini ifade ederek, “Oyuncu grubu çalıştıkça cevap veriyor. İyi bir oyuncu grubu var yapacak, yapmak zorunda. Hepimiz yapmak zorundayız. Sen yapmak gerisini bırak. Takım halinde de yaparsan başarıya ulaşırsın. Biz hiçbir şeyden korkmuyoruz. Rakibi de kendimizi de biliyoruz. Ona göre bir oyun planlaması yapacağız. 5 değişiklik hakkımız var, bunu en iyi şekilde kullanacağız” dedi.

Etiketler : ,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler