COVİD, KAN BAĞIŞI İÇİN TEHLİKE YARATMIYOR video

Kızılay Malatya Şube Başkanı Ramazan Soylu, pandemi döneminde vatandaşların kan vermede yanlış kanı içerisinde olduklarına dikkat çekerek"Vatandaşlarımız rahatlıkla gelip kanlarını verebilirler. Covid ile alakalı tüm tedbirleri aldık. Mesafe, maske ve hijyen konusuna çok önem veriyoruz." dedi.

Kızılay Malatya Şube Başkanı Ramazan Soylu, Kan bağışları ve kan bağış merkezleri ile alakalı detajlı bilgiler verdi ve pandemi döneminde kan stoklarında yaşanan azalmalara dikkat çekerek vatandaşları kan bağışlamaya davet etti.  
"ÖNEMLİ DESTEK ALDIK"
Özellikle Ramazan ayında kan ihtiyacının arttığın dile getiren ama Malatya'daki STK ile kamu kuruluşların bu sıkıntıyı giderme noktasında önemli çalışma içerisinde olduklarını dile getiren Kızılay Malatya Şube Başkanı Ramazan Soylu;  "Özellikle pandemi başladıktan sonra, Türkiye'de, Malatya'da kan bağışlarında ciddi anlamda sıkıntılar yaşadık. Stoklarımız tamamen eridi. Bu durumda ciddi çalışmalar yapmak zorunda kaldık. Çünkü pandemi oldu diye ameliyatlar asla ertelenmedi. Bu konuda kan ihtiyaçlarını karşılamak için kurum ve kuruluşlarla iş birliği haline geçtik. Ramazan ayında da vatandaşlar, kan konusunda daha hassas davrandılar. O dönemde kan bağışımız yüzde 20'lere düşmüş, yüzde 80'lik bir kan kaybımız olmuştu. İftardan sonra Türkiye genelinde Önder İmam hatipler derneğinin yapmış olduğu kapmayla Malatya'da her akşam bir okulda kampanyalar düzenlendi ve kan alındı. Yine belediyelerimiz, STK'larımız bu konuda yarışa girdiler. Malatya ve bölgemizde sıkıntı olmaması için kan bağışında bulundular ve kendimizi toparlayarak yüzde 70-80'lere çıktık. Burada özellikle Malatya'daki vatandaşlarımız gerçekten çok duyarlı. Bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadılar. Kanla ilgili sıkıntılarımızın giderilmesinde en büyük katkıda basınımızdan oldu. Malatya basını bu konuda gerçekten o kadar çok duyarlı davrandı ki, hemen hemen her gün basında han haberleri verildi. İnsanları kana davet etiler buda büyük bir etken oldu. Biz yine özellikle o aylarda, sokağa çıkma yasağı olduğu dönemlerde bölge kan merkezimiz, şubelerimiz ve gönüllülerimiz tarafından evde kan vermek isteyip de çıkamayan insanlarımızı gidip evlerinden alıp, kanlarını alıp misafir ettikten sonra yeniden evlerine bıraktık. Böylece o dönemde ciddi sıkıntı yaşamadan kanları hastanelerimize gönderdik. Biz bölge kan merkeziyiz. Bize Elazığ, Adıyaman ve Tunceli bağlı. Buradaki hastanelere gönderdiğimiz kanı buralara da gönderiyoruz. Malatya'da toplamda 15 hastanemize kan veriyoruz. Bölgede de toplanda 29 hastanemize kan veriyoruz. Bu güne kadar bu hastanelerde kan ile ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadık. Bundan sonra da inşallah yaşamayız." dedi. 
 "SÜREKLİ İHTİYAÇ"  
Kanın sürekli bir ihtiyaç olduğunu hatırlatan Soylu;"Tabi ki kan sürekli bir ihtiyaçtır. Onun için vatandaşlardan istediğimiz şey, düzenli olarak kan bağışında bulunmaları. Burada biz şöyle bir sıkıntı görüyoruz, 'kan verdiğimiz zaman vücudumuzun zayıf düşeceği ve covid'den daha fazla etkileneceği, kan alımlarında covid'e yakalanırız' gibi düşünceler var. Biz vatandaşlarımıza şunu söylüyoruz, kesinlikle böyle bir şey söz konusu olmaz. Bunun dışında bizim kan alınan birimlerimiz var. İşte Malatya'da biliyorsunuz, eski belediye meydanında, İl sağlık müdürlüğünün alt tarafında, Fuzuli'deki kan bağış müdürlüğümüzde alınıyor. Yine bunun yanında mobil araçlarımız var. Vatandaşlarımız rahatlıkla gelip kanlarını verebilirler. Covid ile alakalı tüm tedbirleri aldık. Mesafe, maske ve hijyen konusuna çok önem veriyoruz. Vatandaşlarımız geldiklerinde ateşlerini ölçüyoruz. Sorgulamasını yapıyoruz ve herhangi bir sıkıntısı yoksa kanını alı, sodamızı da ikram edip gönderiyoruz. Hem 3 can kurtarmışlar, hem de dua almış olurlar." Şeklinde konuştu.  
"HER ZAMAN HAZIRIZ"
Olası bir afette Kızılay olarak her daim hazır olduklarına dikkat çeken Soylu;"Dün bölgemizde bir deprem yaşandı. Bizde bu anlamda deprem bölgesinde ihtiyaç sahiplerine yönelik yemek ikramında bulunduk. Biz Türk Kızılay'ı olarak her an her şeye hazırız. Deprem yaşandıktan sonra hemen o bölge ile ilgili irtibatımız kurduk. Bölgemizde her hangi bir sıkıntı yaşanmadı. Ancak biz her ihtimale karşı, Elazığ afet bölge müdürlüğümüz tarafından iki tane aracımızı deprem bölgesine gönderdik. Orada insanlarımızla beraber olduk ve herhangi bir sıkıntının olmadığını gördük. Korkularını gidere bilmek adına Türk Kızılay'ı olarak yanlarında bulunmuş olduk."  dedi.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler