Malatya'da Memur Maaşına Çoban Bulunamıyor..!

Hayvancılık yapanların en büyük problemlerinden birisi kalifiyeli çoban bulunamayışı ve bir çok kişinin bu mesleği tercih etmeyişi oluyor. Malatya’da 40-50 bin TL’ye çoban bulunamıyor.

Türkiye'de hayvan üretimi ülkenin ihtiyacını karşılayamayacak boyuta ulaşıyor. Her geçen gün hayvan üretimi küçük aile işletmelerinden çıkıyor. Bazı büyük işletmeler kurulsa da beklenen boyutta hayvan üretimi gerçekleştirilmiyor.

Küçükbaş hayvancılığın önünde en büyük engellerden birisi de kalifiyeli çoban bulunamaması. Çok yüksek ücretlere rağmen çoban bulamamaktan yakınan üreticiler Afgan çobanlardan da sıkıntı yaşayabiliyorlar.

Malatya'nın Yazıhan ilçesinde küçükbaş üreticisi olan Yusuf İlhan en büyük sorunlarının çoban bulamamak olduğunu söyledi.

 

AFGANLARIN UMUDUNA KALDIK

Çalışacak Türk vatandaşı bulamadığını söyleyen Yusuf İlhan,

 

"Hayvancılık yapıyoruz da en büyük problemlerimiz çoban bulamamak. Bizim Türk milletinde olan kişiler çalışmıyorlar, işte Afganların umuduna kalmışız. O da birkaç sene sürer sonra biter, diye düşünüyorum."

Yüksek ücretlere rağmen çoban bulunamadığını söyleyen İlhan,

 

"40 bin liraya kadar da iyi çoban bulamıyoruz. Gelenler de işi bilmeyen acemiler oluyor, onlarda ya hayvanları yediriyorlar, yada kaybediyorlar, işi doğru düzgün bilmiyorlar." diye konuştu.

DEVLETİN BU İŞİ BİR PROTOKOLE BAĞLAMASI GEREKİYOR

Afganistan'dan gelenlerin kafasına göre bir anda işi bırakıp gittiğini belirten İlhan,

 

"Yöneticiler tarafından bu bir sisteme koyulması lazım. Bu Afgan çobanları da bir sisteme oturta bilirler. Buraya çobanlık için bir protokolle getirilmesi lazım. Adam 40 bin borcu var gelip borcunu ödeyip gidiyor." dedi.

Etiketler : ,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler